Samhain is het Keltische nieuwjaarsfeest waarmee men de overgang viert van de lichte zomerperiode naar de donkere winterperiode. Belangrijk voor dit feest was het vreugdevuur dat in deze tijden nog steeds een goed gekend gebruik is (Sint-Maartensvuur, vrouwenscirkels, ...) en dat symbool staat voor het verbranden van het verleden. [Volgens Keltisch gebruik begon alles met donker (de nieuwe dag begon na zonsondergang), vandaar dus het aanbreken van het nieuwe jaar met de start van de donkere periode.] Men geloofde dat tijdens Samhain de werelden van de goden en het tastbare het dichtst bij elkaar kwamen en dat de overgang tussen beide werelden op dit moment het makkelijkst was.
Samhain was volgens Keltisch gebruik symbool voor de cyclus van het leven op aarde. Moeder aarde kon zich nu beginnen voorbereiden op een nieuw begin en dus deed haar bevolking hetzelfde: men blikte terug op het verleden zodat oude dingen konden losgelaten worden en weer plaats konden maken voor het nieuwe. Men doofde hiervoor alle (oude) vuren en haalde nieuw vuur en dus nieuw leven in huis door het opnieuw te laten branden m.b.v. een heilig vuur.
De kelten zagen Samhain ook als onderdeel van de cyclus van transformatie en reïncarnatie. Op deze avond is de sluier tussen beide werelden het dunst, waardoor het dus mogelijk werd om bezoek te krijgen van onze dierbare overledenen. Men kookte dan de lievelingsmaaltijd van deze overledenen en plaatste een extra bord bij aan tafel. Voor het raam werden kaarsen gezet, zodat de dierbaren de weg naar huis makkelijker konden vinden.
Voor de deur plaatste men ook eten voor de elfen en natuurgeesten, die dan als dank voor deze maaltijd hun plagerijen achterwege zouden laten.
Welgekend ondertussen is onze Jack-‘o-lantern; de uitgeholde pompoen of biet. De oorsprong van de naam kent een heel verhaal, maar ik deel even de korte versie met jullie: Jack mocht niet naar de hemel, noch naar de hel, waardoor zijn ziel ronddoolt over de aarde. Om te zien waar hij loopt, gebruikt hij een brandend kooltje dat hij in een knol gestopt had. Dit gebruik wordt in onze wereld nog steeds toegepast, maar wij gebruiken meestal een pompoen. Deze worden dan op Halloween, 31 oktober, veelal door hun gewicht en omvang, voor de voordeur geplaatst.
Het recept voor heerlijke pompoensoep deel ik onderaan met jullie 👇
Het is niet toevallig dus dat Halloween de dag voor onze Allerheiligen gevierd wordt. 1 november is tegenwoordig gekend als katholieke feestdag en kent zijn oorsprong in 837 n.C. Het is de dag waarop we onze doden herdenken. Maar volgens Keltische gebruiken vond deze herdenking dus al veel eerder plaats, lang voordat er zelfs al sprake was van ons Juzeke.
2 november wordt bij ons gezien als Allerzielen, geen officiële, maar wel ook katholieke feestdag. Dit is de dag waarop gebeden wordt voor alle zielen die nog niet in de hemel zijn, maar nog vastzitten (in het vagevuur).
In Mexico kent men Dia de Muertos, dag van de doden, wat plaatsvindt op 1 en 2 november. Hier gelooft men dat op 1/11 de zielen van overleden kinderen terugkeren naar de aarde en op 2/11 die van de volwassenen. Men bereidt zich een heel jaar voor op deze festiviteiten, maakt in deze periode net zoals bij ons de graven schoon en versiert ze. Thuis maken ze offrenda (altaren) waarop eten en drinken en allerlei geofferd wordt. Heel belangrijk is ook het plaatsen van foto’s. Waar bij ons Allerheiligen als een donkere en trieste dag ervaren wordt, viert men in Mexico een echt kleurrijk feest, met veel eten en als voornaamste symbool (kleurrijk versierde) schedels.
Tegenwoordig is onze Halloween eerder een commercieel feest: alles wordt versierd met griezelige elementen, kinderen en zelfs volwassenen verkleden hun, er worden halloweenfeesten en –tochten georganiseerd, des te griezeliger des te beter. Kinderen gaan van huis tot huis voor trick-or-treat, een gebruik dat waarschijnlijk zijn oorsprong haalt bij de bedeltocht om zielencake die plaatsvond bij Allerzielen. De festiviteiten en gebruiken van Dia de Muertos beginnen ook bij ons hun intrede te doen, dat zie je voornamelijk aan de vrolijk geschilderde skulls.
Pompoensoep
600 gr pompoen
400 gr gepelde tomaten
30 gr knolselder
2 dikke ajuinen
optioneel: 1 a 2 wortelen
(kippen)bouillon
peper en zout (ook een beetje muskaatnoot is lekker bij pompoen)
Laat alles gaarkoken en mix.
TIP 1: voeg eventueel een scheutje room toe
TIP 2: kruiden die ook perfect gaan bij pompoen zijn curry, ras el hanout, gember en kaneel
Smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties