Recent studeerde ik af als naturopaat. Een mooie aanvulling op mijn huidige kennis als voedingsdeskundige en dienstverlening als holistisch coach. Daarom lees ik mij veel in in het gebruik van natuurlijke voedingsmiddelen, mineralen, kruiden,... En zo kom ik regelmatig ook verschillende soorten zout tegen, zowel in de coaching, als in de natuurgeneeskunde. Maar wat zijn nu die verschillende soorten zout en wat is het verschil ertussen? Welk zout is het beste, het gezondste, het lekkerste,...?
Tafelzout
Tafelzout wordt ook wel keukenzout of natriumchloride genoemd. Het is het meest gebruikte type zout van alle soorten. Het wordt voornamelijk gebruikt als smaakmiddel en smaakversterker in de keuken, maar ook in de meeste andere bewerkte voedingswaren wordt zout verwerkt. Alsook is het ideaal om levensmiddelen langer te kunnen bewaren (pekelen), doordat zout aanwezige bacteriën uitdroogt.
Een vergelijkbaar type zout is kaliumchloride. Uitermate geschikt voor mensen die een natriumarm dieet moeten volgen.
Een menselijk lichaam heeft zouten nodig, maar sommige levensmiddelen bevatten van nature uit al zout, waardoor het niet nodig is om nog extra zout toe te voegen tijdens het koken. Teveel zout nuttigen kan namelijk zorgen voor een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en oedeem.
Bovendien kan het een beschadigde nierfunctie bespoedigen. Indien je dit toch doet, kies dan voor zout waar wel extra jodium aan toegevoegd is, maar waar geen andere stoffen zoals mineralen aan onttrokken zijn. Tafelzout wordt namelijk veelal, voordat het in de winkel terechtkomt, gefilterd in een fabriek, waardoor er enkel nog natrium overblijft.
Zeezout
Zeezout is een grove zoutsoort en wordt gewonnen door zeewater te verdampen. Het heeft een meer krachtige smaak dan gewoon tafelzout. Hoe donkerder het zeezout, hoe gezonder het is. Zeewater heeft een samenstelling van verschillende soorten zouten, waardoor het een andere smaak heeft dan gewoon keukenzout, maar het is niet zo dat het gezonder is als keukenzout. Uit één liter zeewater, kan men ongeveer 35 gram zeezout winnen.
zeezout
Himalayazout
Dit zout komt uit de zoutmijnen van Pakistan en is roze van kleur. Nadat het gewonnen is, ondergaat het verder geen bewerkingen meer, waardoor het één van de puurste zoutsoorten ter wereld is.
In tegenstelling tot gewoon tafel- en keukenzout, wordt Himalayazout ook niet gefilterd, waardoor het nog alle mineralen bevat en dus ook voedzamer is. Het heeft een milde en verfijnde smaak, voornamelijk dankzij de verschillende mineralen die het zout bevat. De hoeveelheid mineralen is afhankelijk van waar en hoe het gedolven en verwerkt is. Je vindt deze zoutsoort zowel in een grove versie, als gemalen.
Himalayazout heeft bovendien ook positieve effecten op het menselijk lichaam: het versterkt het afweersysteem, bevordert het fysiologisch evenwicht stimuleert de stofwisseling, zuivert en ontslakt het lichaam, het vitaliseert en harmoniseert lichaam en geest en het vermindert de behoefte aan overmatig zoute, zoete en vette voeding, tabak, alcohol en koffie.
Dagelijks nuttigen van Himalayazout heeft trouwens nog veel meer voordelen voor je lichaam: urinewegproblemen, gewrichtspijn, spierpijn, overgangsklachten, darmklachten, menstruatieklachten, keelklachten,... Maar combineer deze inname altijd met het dagelijks nuttigen van minstens 2 liter water.
Je kan dit type zout niet enkel inwendig, maar ook uitwendig gebruiken, bijvoorbeeld in een bad. Dit zal het lichaam onttrekken van gifstoffen en zuren en tegelijk vindt er een overdracht plaats van de mineralen die in het badwater zijn opgelost. Toegepast in een voetbad kan het schimmels en overmatige zweetvoeten verhelpen.
Fleur de sel
De duurste zoutsoort: fleur de sel, oftewel zoutbloem. Het wordt ook wel verkocht onder de naam Keltisch zout, maar dat is het niet helemaal. De oorsprong van deze zoutsoort ligt in Frankrijk. De kostprijs van dit zout wordt bepaald door haar manier van oogsten: dat kan namelijk enkel bij de juiste temperatuur van het water en dito weersomstandigheden, precies op het kristallisatiepunt. Het zout wordt gewonnen in verdampingsbassins die met vers zeewater gevuld worden.
fleur de sel
fleur de sel
Voordat het water helemaal verdampt is en het zeezout gekristalliseerd is, komt er bovenop het water een dun vliesje te liggen, wat lijkt op een gistvliesje. Dat vliesje is fleur de sel. Het wordt uiterst voorzichtig van het water geschept en verzameld, wat een erg tijdrovend werkje is. Per 35 m² komt er slechts 1 kilo fleur de sel vrij.
Fleur de sel heeft een beetje zoete en bittertinten, vaak ook herkend als een lichte viooltjesgeur. Dit zou worden veroorzaakt door een specifieke bacterie die in deze zoutsoort voorkomt. Verder bevat dit zout ook verschillende mineralen. Lijkt ideaal in gebruik dus, maar omwille van de kostprijs wordt er niet mee gekookt en enkel mee afgewerkt.
Keltisch zout
Echt Keltisch zout heeft een grijze kleur, het komt uit ondiepe zoutmoerassen in Frankrijk en het wint steeds meer aan populariteit. Dit zout wordt gewonnen volgens een traditionele Keltische methode, waaraan het dus ook zijn naam dankt. Veel chefs gebruiken deze zoutsoort maar al te graag door zijn intense smaak: dit zout smaakt namelijk veel zouter vergeleken bij andere soorten. Dat betekent ook dat je maar weinig nodig hebt om je gerecht op smaak te brengen. De witte variant van deze soort zout, is dan wat we eerder bespraken als fleur de sel.
Dankzij het behoud van essentiële mineralen zoals magnesium, calcium en kalium, biedt dit zout voordelen die verder gaan dan enkel smaakversterking. Denk maar aan het behouden van een gezonde bloeddruk, het bevorderen van een goede spijsvertering en het ondersteunen van een gezond zenuwstelsel.
Kosher zout
Kosher zout is een grove zoutsoort die als Joods gebruik oorspronkelijk bedoeld was om het bloed uit vlees te trekken, om het op die manier kosjer te maken. Men mag in de Joodse cultuur namelijk wel vlees eten, maar niet het bloed. Het zout zelf is dus niet kosjer, wel de handeling die je ermee doet. Ondanks de grove vlokken en het minimum aan additieven, smaakt het net hetzelfde als zeezout of tafelzout. Tegenwoordig maakt men ook in de Noord-Amerikaanse keuken veelal gebruik van kosher zout.
Hawaiiaans zout
Dit soort zout is er in drie verschillende soorten. Het zwarte Hawaiiaanse zout, ook wel bekend als lavazout, of kala namak, wat uit het vulkanische gebied in Hawaii komt en zwart kleurt door de toevoeging van actieve kool van de vulkaan. Anderzijds is er het rood Hawaiiaans zout, waarbij gebakken rode klei met een hoog ijzergehalte wordt toegevoegd aan gedroogd zout, waardoor het zijn rode kleur krijgt. Deze klei voegt mineralen en een nootachtige smaak toe. En tot slot kennen we ook het groene Hawaiiaanse zout. Deze soort wordt vermengd met diverse mineralen en bamboe-extract, waardoor het zijn groene kleur krijgt.
hawaiiaans zout
Hawaiiaans zout wordt beschouwd als één van de puurste van hun oorsprong. De alaea, de heilige vulkanische klei, wordt gebruikt om te reinigen, te zuiveren en te zegenen, alsook voor medicinale doeleinden.
Maldon zout
Dit is Engels zeezout dat gewonnen wordt in de gelijknamige kustplaats. Het zout staat bekend om zijn structuur en vrij diepe en pure smaak. Je hoeft dan ook maar heel weinig te gebruiken om een gerecht op smaak te brengen met dit zout. Zijn structuur kun je het best vergelijken met kristallen of vlokken, of zoals de fabrikant het noemt: piramidekristallen. De piramidevorm is van natuurlijke aard en knispert wanneer je er op knabbelt, waardoor je een extra smaak ervaart tijdens het eten. Net als fleur de sel wordt Maldon zout voornamelijk als topping gebruikt.
maldonzout
Alpenzout (steenzout)
Dit zout kom je hier niet zo vaak tegen, doordat het nog vrij onbekend is. Het is bruin van kleur en rijk aan mineralen. Ongeveer 250 miljoen jaar geleden ontstond dit zout door de uitdroging van de oeroceaan. Bij de vorming van de Alpen werd het zout opgesloten in de bergen. Nu wordt het gewonnen in de Oostenrijkse Alpen en is het verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels.
Epsomzout
Epsomzout toegevoegd aan je bad is ideaal voor het zenuwstelsel en wordt aanbevolen voor het welzijn van je lichaam. Een magnesiumtekort verhoogt de kans op stress, een slecht humeur en spierkrampen. Epsomzout vermindert dit magnesiumtekort, alsook vermindert het angst en het stelt je in staat om deze te bestrijden.
Magnesiumzout en magnesiumvlokken
Magnesiumzout is voornamelijk ook een badzout. Het is een natuurlijk mineraal dat je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren en het speelt een grote rol bij het reguleren van meer dan 300 verschillende biochemische reacties in het lichaam, zoals de zenuw- en spierfuncties en het bijdragen tot een goede electrolytenbalans.
In vergelijking met Epsomzout, zorgen magnesiumzout en magnesiumvlokken nog meer voor een betere opname van magnesium door het lichaam.
epsom-magnesium
Gerookt zout
Gerookt zout of rookzout is vooral populair onder de liefhebbers van BBQ. De smaak en reuk van dit zout doen je vermoeden dat het zout zelf ook op de barbecue is bereid, hoewel het wordt gerookt op lage temperatuur. Het geeft diverse vlees- en visgerechten een grillsmaak en door zijn intensiteit heb je er maar weinig van nodig. Dit soort zout wint de laatste tijd steeds meer aan populariteit.
En tot slot, kruidenzout
Zoals de naam al doet vermoeden, is dit (tafel)zout met een smaakje. Je vindt het steeds vaker in de winkel, maar je kan het ook makkelijk zelf maken, met je eigen favoriete kruiden. Je mengt alles in een vijzel en laat het dan even staan, zodat de smaken zich beter kunnen vermengen.
Maar welk zout moet je nu kiezen?
Zout met toegevoegde jodium, heeft vaak maar een minimum hoeveelheid jodium en voor de rest zijn alle andere mineralen er grotendeels uitgefilterd. Daarom kan je best gewoon kiezen voor onbewerkt zout, wat van nature een meervoud aan mineralen bevat en het liefst de grove variant. Deze bevatten de meest gezonde stoffen die je nodig hebt om goed te functioneren.
Verder komt het ook vaak aan op persoonlijke smaak. Kies daarom het zout wat het best bij jou en jouw leef- en eetgewoontes past.
Bronnen: foodiesmagazine.nl, miljuschka.nl, yogini.nl en wikipedia
Reactie plaatsen
Reacties